Profesor Juliusz Kłos (1881–1933), autor wydanego w 1937 r. przewodnika po Wilnie, powiedział: „Poznać Wilno, to znaczy – pokochać je na zawsze”. Przebywająca w Wilnie wycieczka grupy mieszkańców dzielnicy Wawer m. st. Warszawy, zorganizowana przez Stowarzyszenie Społeczne Wawer, potwierdza te słowa. Podczas trzydniowego wyjazdu jego uczestnicy w liczbie 46 osób zostali oczarowani tym pięknym i malowniczym miastem.

Co składa się na fenomen Wilna? Skąd ta jego niezwykła, niemalże metafizyczna moc przyciągania do siebie w ciągu tylu wieków ludzkich serc? Co składa się na duszę tego prastarego grodu Giedyminowego (wielki książę litewski Giedymin założył Wilno ok. 1323 r.), kolebki polskiego romantyzmu, miasta Mickiewicza i Filomatów, Juliusza Słowackiego, Czesława Miłosza i wielu innych wybitnych Polaków, których ślady widać na niemal każdej ulicy? Na szczególny charakter tego pięknego i urzekającego miasta składa się zapewne jego wielonarodowe i wielowyznaniowe dziedzictwo oraz niezmiernie malowniczy krajobraz pięknych leśnych pagórków, zielonych łąk, urokliwych ukwieconych skwerów i klimatycznych uliczek.

Fantazyjny układ wielu ulic i zaułków uwarunkowany jest kapryśnością zakoli i zakrętów obu tutejszych rzek – Wilii i Wilejki. Wspaniały widok na Wilno można podziwiać z Góry Zamkowej albo Góry Trzykrzyskiej, na której wznoszą się trzy śnieżnobiałe krzyże, stanowiące symbol chrześcijaństwa miasta. Cudowna panorama rozpościera się również z wileńskiej wieży telewizyjnej o wysokości 327 metrów. Zalesione wzgórza i pagórki, strzeliste wieże i majestatyczne kopuły wielu kościołów budowanych w różnych stylach architektonicznych tworzą niepowtarzalny urok Wilna. Ja osobiście, jak i pozostali uczestnicy tej wycieczki jesteśmy pod dużym wrażeniem tego pięknego grodu, drogiego i bliskiego sercu każdego Polaka.

Słowa podziękowania składamy pod adresem Biura Turystyki ZY-GRO z Warszawy przy ul. Kredytowej, przez które organizowaliśmy tę wycieczkę do Wilna. Udała się ona znakomicie dzięki doskonałemu przygotowaniu całego programu przez Prezesa Biura Turystyki ZY-GRO – Zygmunta Grochowskiego, który jest jednocześnie Prezesem Stowarzyszenia „Instytut Kresów RP”. Ten były długoletni dyplomata, ekspert od spraw wschodnich, z wykształcenia historyk urodził się w Wilnie i w nim spędził swoje najpiękniejsze lata. Pilotował on naszą wycieczkę z Warszawy i podczas podróży zachwycał nas znajomością dziejów tego miasta. Dzięki niemu po litewskiej stolicy cały czas oprowadzał nas wspaniały człowiek, wielki patriota, znakomity historyk, przewodnik po Wilnie Paweł Giedrojć. Prezes Zygmunt Grochowski zorganizował także spotkanie z wybitnym Polakiem, poetą i dziennikarzem, działaczem Zarządu Głównego Związku Polaków na Litwie, wydawcą „Magazynu Wileńskiego”, niezależnego pisma Polaków na Litwie, Henrykiem Mażulem. To dzięki tak dużym osobowościom mogliśmy tyle zwiedzić, zobaczyć dziesiątki kościołów, Uniwersytet Wileński założony w 1579 r. przez Stefana Batorego, Pałac Prezydencki, symbol Wilna – Ostrą Bramę z obrazem Matki Boskiej Ostrobramskiej, Muzeum Adama Mickiewicza i wiele innych cennych zabytków pamiętających dzieje Rzeczypospolitej Obojga Narodów i wybitnych Polaków Ziemi Wileńskiej. Odwiedziliśmy też słynny Cmentarz na Rossie. Centralne miejsce tej polskiej nekropolii narodowej zajmuje mogiła z płytą z czarnego granitu. Na niej znajduje się wyryty krzyż i napis: „Matka i Serce Syna”. Delegacja Zarządu Stowarzyszenia Społecznego Wawer z jego Prezesem i jednocześnie Wiceprzewodniczącym Rady Dzielnicy Wawer m. st. Warszawy Wiesławem Domańskim, w obecności uczestników wycieczki, złożyła wiązankę z biało-czerwonych kwiatów na grobie Marszałka Piłsudskiego.

Z żalem żegnaliśmy przepiękne Wilno, pełne zabytków kultury polskiej, obiecując sobie, że jeszcze wrócimy w te strony, aby znacznie lepiej poznać ten wiekowy gród i mieszkających w nim wspaniałych Polaków, którzy pielęgnują i podtrzymują naszą kulturę na Ziemi Wileńskiej. Wyjazd ten wywarł na nas niesamowite wrażenie. Pozdrawiamy wszystkich Polaków żyjących na Litwie i życzymy Im dużo zdrowia, wytrwałości i pomyślności w walce o swoje prawa, które – niestety – często są Im odbierane.
     Wycieczka do Wilna dała możliwość bliższego poznania się i integracji. Kolejny wyjazd zamierzamy zorganizować we wrześniu do Lwowa – Krzemieńca – Poczajowa – Żółkwi lub czeskiej Pragi czy Wiednia. O wyborze miejsca zdecyduje większość uczestników wycieczki.

Prezes Stowarzyszenia Społecznego Wawer
Wiceprzewodniczący Rady Dzielnicy Wawer m. st. Warszawy