Stowarzyszenie Społeczne Wawer powstało w 2002 r. jako

Wspólna Alternatywa Wobec Ekonomicznego Regresu.

Służymy dla Państwa już od 12 lat. Najpierw pod nazwą Stowarzyszenie Społeczne "Wawer - 2002" obecnie po zmianie statutu i nazwy jako Stowarzyszenie Społeczne Wawer.

Drodzy Mieszkańcy Dzielnicy Wawer
    Stowarzyszenie Społeczne Wawer, nie jest partią polityczną. Jesteśmy inicjatywą społeczno-obywatelską mieszkańców Dzielnicy Wawer, wyznających ideały sprawiedliwości społecznej, którzy postanowili zmienić istniejącą rzeczywistość i uczynić z Wawra aktywnie rozwijającą się dzielnicę Warszawy. Stowarzyszenie nasze od lat walczy i chce rzeczywistej samorządności a nie realizowania interesów partyjnych. Obecnie przy drastycznym upartyjnieniu samorządu było to niemożliwe. Nasz cel to działanie na rzecz mieszkańców dzielnicy poprzez realizowanie programu lokalnego zgodnego z oczekiwaniami mieszkańców. Jednym z celów jest wybór przy najbliższych wyborach do Rady Dzielnicy Wawer takich obywateli, którzy spełniają oczekiwania ogółu mieszkańców i poprzez swoją działalność społeczną zmienią zaniedbania zarówno w stylu i formie sprawowania władzy (konflikty wewnętrzne, korupcja, konserwatyzm w zagospodarowaniu dzielnicy, niekompetencja urzędnicza, prowadzenie PR-u politycznego za pieniądze podatników, brak perspektyw ekspansywnego rozwoju infrastruktury, czy słabość istniejącego prawa lokalnego). Nie może być tak, że Urząd Dzielnicy sprawuje władzę a nie rządzi. Aby temu wszystkiemu sprostać w Radzie Dzielnicy czy miasta muszą zasiadać samorządowcy a nie partyjni politycy, którzy realizują tylko programy swoich partii.
    Stowarzyszenie Społeczne Wawer skupia w swoich szeregach ludzi, którzy są społecznikami, samorządowcami, osobami znanymi z działalności w różnych dziedzinach: nauki, służby zdrowia, kultury, sportu, administracji państwowej, biznesu, działalności gospodarczej. Nikt z nas nie jest politykiem. Chcemy pracować i tworzyć dla dobra mieszkańców dzielnicy Wawer, w oparciu o mądrość i inicjatywę jej obywateli. Uważamy, że Dzielnica musi się rozwijać jednakowo we wszystkich osiedlach a nie faworyzować tylko jedno.

Głównym naszym celem w działaniu są:

1.    Zaproponowanie Państwu kandydatów do władz dzielnicy radnych przygotowanych profesjonalnie, ludzi znanych mieszkających wśród nas oddanych lokalnemu społeczeństwu.

2.    Realizowanie założeń programowych zakładających przyśpieszenie rozwoju dzielnicy (kanalizacja, budownictwo mieszkaniowe, komunikacja, drogi lokalne, tworzenie małych zakładów pracy, rozwój lokalnego handlu i usług i inne) tak aby stworzyć nowe miejsca pracy i dać perspektywy młodemu pokoleniu, zapewnić odpowiednie warunki życia.

3.    Rozwiązywanie istniejących problemów społecznych takich jak: bezpieczeństwo, edukacja, kultura, sport i rekreacja, opieka zdrowotna i ochrona środowiska naturalnego.

4.    Opracowanie planu zagospodarowania przestrzennego z poszanowaniem praw własności, spójnego i społecznie akceptowanego. Plan byłby podstawą do rozwoju mieszkalnictwa, rejonów rekreacyjnych i perspektyw ich wykorzystania dla dobra społeczeństwa lokalnego i miasta Warszawy.

5.    Istniejąca baza musi być modernizowana i racjonalnie wykorzystana. Żadnych inwestycji za pieniądze podatników nie powinno się realizować na pokaz, bez wcześniejszych konsultacji z mieszkańcami.

Apelujemy zatem do wszystkich mieszkańców dzielnicy Wawer, przyłączcie się Państwo do naszej inicjatywy. Nie zmarnujmy tej szansy. Weźcie Państwo udział w wyborach 16 listopada 2014 r. i oddajcie swój głos na Nasze Stowarzyszenie Społeczne Wawer. Nasze bo Wy w nim będziecie uczestniczyć.
Odsuńmy polityków od samorządu lokalnego. Razem, weźmy sprawy przyszłości nas samych i naszych dzieci "w swoje ręce".

Utworzyliśmy i zarejestrowaliśmy Komitet Wyborczy Stowarzyszenie Wawer. Możecie się Państwo z nami skontaktować pod adresem:

04-701 Warszawa, ul. Patriotów 212,
    lub w każdy czwartek od godz. 17.00 do 19.00 w WCK ul. Żegańska 1a, pokój 12.

Za Zarząd Stowarzyszenia
Społecznego Wawer